Global design, produced local.

Silla Wengue Valvoli (4)

Gisteravond stuitte ik op een website waarvan ik denk dat er in de toekomst veel meer gaan komen, dit is nog maar het begin.  De site heet Opendesk.cc. De website brengt ontwerpers van over de hele wereld in contact met lokale maakbedrijven.  Zo kan ik een mooie stoel uitzoeken van een ontwerper uit Mexico en een offerte uit laten brengen bij een bedrijf hierin in de buurt om de stoel te laten maken. Het bedrijf krijgt de software opgestuurd en zet de cnc snijder aan. Een paar dagen later krijg ik een mailtje dat ik de stoel kan ophalen, een ritje van 10 minuten.

Als ik de stoel bij de ontwerper had besteld dan had deze heel wat airmiles afgelegd, op  z´n minst een reis van 20 uur met de nodige brandstofverspilling.  Heel wat mensen van luchthavens, postbedrijven en douanekantoren zouden er werk aan gehad hebben, heel mooi!  Waarschijnlijk is de stoel inmiddels zo duur geworden dat ik   toch maar besluit om even bij de  Ikea te gaan kijken voor die nieuwe stoelen, wetende dat ik dan een massaprodukt zou kopen waaraan  de ontwerper nog geen dubbeltje verdient.

Liever steun ik natuurlijk de lokale economie en op de koop toe heb ik een uniek product in huis staan.  Wel jammer dat Opendesk nog geen lasertechniek ondersteund, dan had mijn bijzettafel bijvoorbeeld in Timboektoe geproduceerd kunnen worden. Het is een kwestie van tijd denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *